Die vraag is mij zo'n 267 keer gesteld, sinds ik werk als zzp’er. Door willekeurige iemanden op alle mogelijke momenten: tijdens een zakelijk afspraak, middenin de Albert Heijn of op een feestje met vrienden. Volgens de heersende mening op LinkedIn zou ik de vragensteller ter plekke een stomp moeten verkopen. Afhankelijk van het moment een kop koffie of een glas rode wijn over het hoofd moeten kieperen. Of de betreffende persoon in ieder geval de mond moeten snoeren met een reactie waaruit blijkt dat ik opkom voor mijn eigen bedrijf. Want kom op…je laat je toch niet kleineren door zo’n vraag! Bedrijfje. Pfff. Beetje minderwaardig, toch?
Zonde van de wijn
Wat ik in zo'n geval doe? Vriendelijk, eerlijk en enthousiast antwoord geven op de vraag. Dat het goed gaat met mijn tekstbureau. Dat ik volop te doen heb als tekstschrijver en taaltrainer. En dat ik werk met alleen maar leuke klanten. Ik voel me op geen enkele manier beledigd door het woord ‘bedrijfje’. Echt nul. Ik ga er namelijk vanuit dat zo’n vraag gesteld wordt uit oprechte interesse. En niet met het doel om minachtend te doen over mijn werk. En: ik héb toch ook een bedrijfje?! Waar ik hartstikke trots op ben, juist omdat het een bedrijfje is.
Ik ben geen business woman
Naast zzp’er ben ik namelijk ook nog moeder. Van twee kinderen die er eerder waren dan mijn eigen zaak. En mijn man is ondernemer van een bedrijf-zonder-je, wat maakt dat het doordeweekse gezinsleven vooral op mijn schouders rust. Daar pas ik mijn eigen bedrijfsdoelen met alle liefde op aan. Ik wil vooral NIET uitgroeien tot de grootste business woman van Nederland. En GEEN bedrijf opbouwen dat concurreert met welk groot tekstbureau dan ook. Ik streef niet eens naar torenhoge omzetten of een zo groot mogelijke klantenkring. Wat ik wel wil? Zélf verantwoordelijk zijn voor een toko waarmee ik meer verdien dan in loondienst en daarnaast genoeg tijd en ruimte overhouden voor mijn gezin. Zodat ik tevreden kan zijn over mezelf als ondernemer én als moeder.
De waarheid mag gezegd worden
Als ik zelf helemaal happy ben met die insteek, waarom zouden anderen mijn onderneming dan geen bedrijfje mogen noemen? Mét die -je aan het eind. Dat is namelijk precies wat het is. Een bedrijfje met één eigenaar (c'est moi!) die tegelijkertijd de enige medewerker is, en een netto-jaaromzet met ‘maar’ vier nullen. Ik zou niet anders willen. Omdat dit past bij mij leven en bij mij gezin. Rewind naar mijn doel: lekker werken en genoeg rust ervaren om ook als moeder in balans te zijn.
Het bakkertje op de hoek
Sterker nog: ik vind ‘bedrijfje’ prima klinken. Het gebruiken van het verkleinwoord heeft juist iets positiefs. Net als in veel andere gevallen. Stel dat iemand enthousiast is over de heerlijke krentenbollen van het bakkertje op de hoek. Het feit dat de bakker een bakkertje is, maakt de krentenbollen bij voorbaat lekkerder. Omdat je direct voor je ziet hoe ze met liefde gemaakt worden door een échte bakker in een kleine, sfeervolle bakkerij. Die zijn krentenbollen niet bestelt bij de groothandel, maar zélf in het beslag heeft staan roeren. Zo is het ook met mijn bedrijfje. Ik doe alles zelf, dus wat je krijgt is door mij met liefde gemaakt. En omdat ik de enige ben die verantwoordelijk is voor mijn werk, durf ik te zeggen dat alles wat ik lever goed is. Net als bij dat bakkertje.
Bedrijfjes on top
Deze tekst is een shout out naar alle bedrijfjes. En naar iedereen die interesse toont in dat van mij. Blijf vooral aan me vragen hoe het ermee gaat. Want nee, ik kieper geen rode wijn over je heen. Die drink ik liever zelf op. Je krijgt wél een eerlijk antwoord. Misschien best uitgebreid ook. Ik ben namelijk hartstikke trots op mijn bedrijf-je!
Denk jij dat mijn bedrijfje iets voor jou kan betekenen? Mail, bel of app me! Dan maken we kennis en profiteer jij binnenkort van sterke teksten op je website, je vacaturepagina of op papier.
ankie@geeniaal.nl I 06 43 23 73 53